m

videokeman mp3

Thursday, 1 December 2011

Tidur yang Tak Tenang kerana Tuttttttttttt???==



Assalammualaikum,halu kekawan..sekarang jam dah  pukul 3.59 a.m=='(masa saya menaip entry nie)DAN saya saya masih tak dapat melelapkan mata dipagi buta nihhhhhhh!aftagaa dah dekat2 jam saya begini :((


hurm,sebenarnya malam nieee tido saya rasa sangat terganggu oleh sesuatu..yup!tadi masa tidur rasa macam kena tindih atau terhempap  dengan sesuatuuu yang berat,saya rasa macam.benda tuh .*****.>,<okay  xmau sebut!pastuuu cepat-cepat saya baceee ayat kursi tadii,tapi tetap berat,apalagi saya try bacee 2 ayat akhir kursi tapi xlut jugak sebab lidah saya tetiba menjadi keluuu..dan badan,seyes berat sangatt badan saya kena hempap tadi sampai xleh gerak..rasa cuak dan hampir give up!,tapi dengan kekuatan yang ada dan kepercayaan yang tinggi pada tuhan tetiba semakin menguat,baiklah saya cepat-cepat melawan,sebab saya tahu benda tuh suka menganggu orang yang lemah macam saya :( .lebih-lebih dalam keadaan tubuh badan saya yg baru sembuh darpda sakit selsema=='


gila lah,saya rasa lemas tadi nak dekat 15 minit dan seyes  agak seram==.sebab kali agak lama..Masa lemas tadi tetiba saya teringat pesanan kawan saya Erna, dia pernah cakap kat saya dan kawan-kawan,'kalau korang kena tindih,ingat pada tuhan,kuat-kuat jerit dalam hati allahu akbar!'insyallah pastuu sambil tuh korang doa banyak-banyak mintak kat tuhan agar terlepas gangguan tersebut >,< '(dia kata kalau dah xdea cara buat cam tuh)okay sampai sekarang saya ingat pesan kawan saya tuh..saya xtau betoi ker tak..tapii yang pasti  saya dah buat tadi...lupa nak kasi tahu kawan saya tuh dia dah terbiasa..so dia banyak cerita pengalaman dia kat kawan-kawan dia..


berbalik pada cerita, masa tubuh saya terasa kaku dan beratt,*sungguh,saya buat apa yang kawan saya pesan,rasa macam agak berkesan dan kurang *tapi kan benda tuh masih cuba nak berlawan dengan saya.seluruh badan saya masih xdapat gerak tadii...*betoiii...~,tapi akhirnya mata saya berjaya bukak namun kabur nampak samar-samar...oleh tuh saya cuba sedaya upaya nak bukak korang tahu tak masa bukak tuh saya nampak apa?saya nampak macam pisau terbang,yang semakin dekat dan dekat  dan dekat dengan saya dan  akhirnya ke leher!arghhhhh,dan pisau tuh terhenti disitu*tengkuk !seakan-akan cuba menakutkan saya ..pastu apalagi dalam  keadaan bgitu cepat-cepat saya bacee dan terus bacee ayat akhir kursi tuh,.kaki macam boleh gerak.good!tapii kan masa kaki tetiba berjaya gerak !Grrr.benda tuh macam sentap kaki miera balik..!aftagaaa.miera rasa dia nak main-main dengan miera.ker ini mimpi??tolonglah  apalagi  la ko main nie=='




lepas tuh agak-agak lepas 5 minit pastu,baru benda tuh lepaskan  saya daripada cengkaman dia...huuu~,alhamdulilah.cepat-cepat saya bangun betoikan arah kedudukan tidur...lepas tuh rasa tak sedap badan jeh memikirkan tadii.cepat-cepat pasang mp3.ehh bukan nak dengar lagu bukan2 tau,saya pasang unsur keagaamaan saja.tapi dan-dan mp3 kehabisan baterii xsampai seminit!.ekkkk saya lari cepat2 bukak lampu sebab rasa xselesa menyelubungi diri...rasa macam kena  diperhati oleh sesuatu.saya cepat-cepat bukak lappy ndan pasang lagu .dan akhirnyamembawa saya kesini untuk mencerita pengalaman saya tadi.


Dan sebenarnya ,ini bukan kali pertama tau,saya kena tindih,tapi sejak tahun lepas,mungkinkah badan saya nie lemah?iman saya nih makin kurang?benda tuh datang mnganggu tidur saya?,..tapi yg kali ini saya rasa lain sgt...:(( seram.lagi-lagi bilik saya nih dekat dengan rumah sebelah yg 13 tahun xberpenghuni.!>,< ..benda tuh menyinggah mana kita tau kan?sebab abg dan kakak saya pernah jugak abang kata dia nampak benda tuh menyinggah.....>,< tapi setakat nie tak dea lah terkena ap-apa cuma macam kes nih lah kan...


Tadi search punya search tetiba  saya jumpa beberapa info tentang masalah nie,sebenarnya bukan disebab kan kena tindih makhluk halus hantu ker apaaa~~.TAPI disebab kan SLEEP PARALYSIS so macam mana niee.?err.hantu  makhluk halustuh tak berkaitan lah kan..?=='

okay ini info saya dapat daripada blog lain: 
Sleep Paralysis adalah satu teori sains untuk kesihaan tubuh badan kita. Apa itu sleep paralysis?. Sleep Paralysis bermaksud “lumpuh ketika tidur”. Seluruh anggota badan menjadi lumpuh sementara (temporary paralysis) ketika kita sedang tidur. Bila ianya berlaku, ada kalanya seluruh anggota badan tidak boleh digerakkan langsung termasuk mulut tidak boleh bercakap. Tetapi kebiasaannya badan akan menjadi separuh lumpuh dan mungkin ada anggota badan yang lain boleh bergerak.

*Antara sebab-sebab ang boleh berlakunya Sleep Paralsis:
1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama->pon tak bole==')
2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)->mungkin jugaa.
3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup masa untuk tidur)->huh mungkin ini sebab nya==
4. Stress. Kepala otak terlalu berserabut.->yup!otak serabut lepas exam tadi=='
5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (hari tidur atas katil, esok nak tidur kat dapur pulak.)->ini tidak mungkin!
6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang)->ini tidak juga!
->okay,baiklah 4/6  ada kena mengena=='so jangan nak salah kan hantuuu pasni \~_~/ .TApI semua nya disebabkan SLEEP PARALIS!okayy baru saya tahuuu selepas mencari info ini tadiii=='baiklah akhirnya semua terurai disini..huh!dah 5.53 a.m.da subuh dahh..memang terbaik lahh cam niee=='k.mintak diri dulu nak kena solat pastu baru boleh tidur==..

p/s:korang nak tidur jangan lupa basuh kaki,kedudukan tidur jaga,baceee doa banyak2 kay.jumpa lagi wassalam...:)


23 comments:

zaujahafis said...

nice info..
sleep tu dari sudut sains....but pada pandangan agama its still wujud..wallu'alam...boleh kita kupas lagi tajuk ni...

HUDAJMAL said...

huda pn pernah kena cm ni. siap dgr bnde tu mnjerit tepi telinga. tak tahu la ap. hehehe

mR.aSLaN said...

ayoo ... haaaa .. tunggu jelah malam nnt dia dtg lg :-))

c'axoera said...

minum susu tapi pun amik bedak baby johnson tabur atas tilam pastu tidur....rasa mcm baby2 ajer heheh

Juliet_iRa~" said...

dear...amik wudu x b4 tdo?
cuba ubah posisi tidur..

ira xpnh kena tp dl kat ostel ada senior pnh kena...

syieda ;) said...

hmm, syieda xpenah kena. kawan penah.
betul cakap juliet_ira~ tu. syieda pun sebelum tdo amek wuduk & bace ayt kursi, surah 3 kul n doa tdo.
tp maybe sebab sleep paralis jugak ;)

♛RaRa♛ said...

@zaujahafis:thanks,betoi tuh kak malam tadi saya xsedap badan sebab itu saya nafikan,lagi-lagi dapat info sains nih.yea.,tapi bila pikir balik syaitan tuh kan pernah janji bhwa dia akan menghasut dan menghancurkan kaum2 adam.jadi mungkin jugak kan..lagipon saya pernah mengalami pekara pelik tentang benda nih sebelum nih,yeahh akan dikupas lagi seperti kulit bawang ..^^hihi

@HUDAJMAL:ya ker?ganas betoii siap jerittt...:O akk pernah terdengar mengilai ja..>,< err seram-sejuk.naik bulu roma waktu tuh..

@mR.aSLaN:Huh baiklah.saya dah standby dengan radio n kaset2 doa niee.berani lah dia!.....>,<


@c'axoera :haha.boleh jugak baru nyaman nak tidurrr ZzzzZ ^-^

@Juliet_iRa~:hehe tuh la saya xamik wudhuk b4 tido.--'camniee lah jadinya.kedudukan tido pon xikut sunah.main lentangg ja ZzZzz :P okay thanks atas nasihat awak.ehh kat asrama mmg byk kjadian mcm tuh pon...mcm2 pgalaman ada kan..>,<

@syieda:selalu tido saya xpernah miss bace surat semua tuh.,mybe sbb xamik wudhuk kot?yup saya pon ada byk tanda-tanda sleep paralis ..mungkin jugak..:_ tak pon mungkin jugak benda tuh menganggu terasa macam real'ja perasaan tuh...ini paling teruk pernah sayabrasa...:)

JaLi AshBurn said...

jali tau perasaan tu, . . . dulu kat rumah sewa yg lama selalu berlaku, . . . . . . . biasanya memang sleep paralysis, tapi kadang2 tu, ade jugak gangguan yg seolah-olah sleep paralysis, tetapi bukan, simptom2 lebih kurang tapi lain sikit, . . . . . . . kadang2 betul gangguan yg cube menyamar macam kena sleep paralysis tapi bukan, . . . . tido jangan lupe baca doa, . . . :)

♛RaRa♛ said...

@JaLi:kan..tuh la macam2 andaian boleh buat..>,<'harap pasni xdea lah gangguan bagai/sleep paralysis.doa insyallah akan kerap baca sblm tido.:)

mR.aSLaN said...

jgn takut la..
sblom tido make sure buat benda ni :

i. nyanyi lagu negaraku
ii. ikrar & rukunnegara

wada Ahmad said...

wada xpna kne...hehe...tp info ni thnx..leh la tmbhkn ilmu pgthuan ni...kn kn kn..

Supergirl ♥ said...

tipah tertipu jang , datang dari blog hanis :) kita Nuyun dia tuu , thanks ye :))

Paris Lipton said...

xpenah kena dan xmo kena,, emm naice sharing lah awk!
bace doa sblm tdo! :P

L said...

sebelum tido. amlkan 3 qul.. n bca bismillah..

jom baca kejap=0
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

KizZ said...

Hihi...Iz salu tau kena tindih ni time tu kat rumah lama..duk rumah sewa baru ni tak penah pulak kena..alhamdulillah..

Juliet_iRa~" said...

aah...cuba ubah posisi tidur mgkin ok kot...

y penting amik wudu b4 tdo..:)

kdg2 bnda camni susah nk cye tp tu la dia..heee...

♛RaRa♛ said...

@mR.aSLaN:hahak!!betoii jugak kan.kan.memang terbaik dan unik. lah cdngan bro ni,sape pandai sila ikut..-___-'HAHAHA ^-^

@wada Ahmad:untunglah xpernah g,a'ha boleh tambah ilmu skit wat awak sbb awak kan xpnah lagi..mana tau esk lusa awak kna??mana tau ja?xdoa yea..amik ni sbgai info :)

@Supergirl ♥:ingat tertipu apa tadi.terkejut makk.HAHAHA ouh nuyun tuh kcing comei awak upanya okay
^-^ kim salam kat dia.hihi

@Paris Lipton:xpernah jugak>,< yea.sekadar pgalaman ja..hihi ok thanks!^-^

@ L :thanks alhamdulilah stakat nih saya amalkan cuma plik kkdg kaco jgak >,< mybe xamik wudhuk kot apapon thanks ..ehh ti free kita pasti baca n komen awak balik^-^

@KizZ :bagus lah cam tuh,kkdg umah sewa byk kes cam nie sbb slalu kna tggal/jarang sewa kot..apapon alhamdulilah lah jgak untuk awak
^-^

@ Juliet_iRa~":betoi.betoi mybe sblum tido saya nie xwudhuk tuh pasai kot.apapon thanks atas nasihat awak ...^-^

Perfumes Farm said...

Hi,

Join Perfumes Farm Contest and stand a chance to win Fragrance Mist from Victoria's Secret. Join now!

♛RaRa♛ said...

@Perfumes Farm :thanks..tapi xleh join wat masa nie..kawan-kawan lain yg rajin silalah rajin tangan join contest nie ya :)

IQ = Iez Qis said...

waaa...sama la dgn IQ, IQ pun kena perkara yang sama dan da lame benda semua ni terjadi! terima kaseh rara atas info nih....mohon share ke fB....=)

hyz said...

amalkan minum susu sebelum tito. kompom tenang n nyenyak

L said...

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

♛RaRa♛ said...

Iez Qis:awak pon?ramai gak kan yg ada pgalaman cam nie..apapon thanks sudi komen sini.nak share?sebagai info..okay ja takdea hal ^-^

hyz:tips yang menarik.okayy akan dicuba nanti .thanks^-^

L:okay nanti saya singgah yup...^-^